Студијски програм/студијски програми: Географија

Врста и ниво студија: Дипломске академске студије

Назив предмета: Хотелијерство

Наставник (Презиме, средње слово, име): Благојевић Д. Слободан

Статус предмета: Изборни

Тип предмета: Са

Број ЕСПБ: 6

Семестар: II

Услов: Нема услова

Циљ предмета: На предавањима студентима презентовати знања о хотелијерству као најзначајнијој делатности за развој туризма

Исход предмета: Оспособити студенте да стечена знања примењују у техничко-технолошким, организационо- процесним и економским специфичностима пословања хотелско туристичких предузећа

Садржај предмета:

Теоријска настава

Појам,значај и начела хотелијерства, хотелске услуге.

Класификација и категоризација услужних пословних јединица (подела и услови оснивања и рада)

У.П.Ј. за пружање услуга смештаја, исхране и пића

Просторно-функционални аспекти пословања хотела;рецепцијско пословање

Пословање хотелског домаћинства, ресторанско пословање

Средства хотелског предузећа, људски ресурси у хотелијерству

Трошкови хотелског предузећа, калкулације у угоститељству

Основни економски показатељи пословања хотелских предузећа

Расподела резултата рада, укупни ход, укупни расход

Хотелијерски ланац и фактори развоја, раст и ширење

Хотелијерски ланци:франшизингменаџмент компаније

Ресторансак предузећа и промене у њиховом пословању

Развој информационе технологије у хотелијерству

Управљање хотелским и угоститељским  услуга

Литература:

1. Благојевић С.:Хотелијерство, уџбеник у припреми

2. Чачић К.(2005): Менаџмент предузећа у туризму,Економски факултет, Београд.

Број часова  активне наставе

Остали часови

 

0

Предавања: 3

Вежбе: 0

Други облици наставе: 0

Студијски истраживачки рад: 0

Методе извођења наставе:

Предавања, вежбе. Учење и израда домаћих задатака и семинарских радова . Консултације.

Оцена  знања (максималaн број поена 100)

Предиспитне обавезе

поена

Завршни испит

поена

семинарски рад  (2)

10

писани испит

40

колоквијум (2)

50

Усмени испит

 

редовно присуство и активност на настави