Студијски програм/студијски програми: Туризам

Врста и ниво студија: Дипломске академске

Назив предмета: Хотелијерство

Наставник (Презиме, средње слово, име): Благојевић Б. Слободан

Статус предмета: Изборни

Тип предмета: Са

Број ЕСПБ: 6

Семестар: II

Услов: Нема услова

Циљ предмета: На предавањима студентима презентовати знања о хотелијерству као најзначајнијој делатности за развој туризма.

Исход предмета: Оспособити студенте да стечена знања примењују у техничко-технолошким, организационо- процесним и економским специфичностима пословања хотелско туристичких предузећа.

Садржај предмета:

Теоријска настава

Појам,значај и начела хотелијерства, хотелске услуге.

Класификација и категоризација услужних пословних јединица (подела и услови оснивања и рада)

У.П.Ј. за пружање услуга смештаја, исхране и пића

Просторно-функционални аспекти пословања хотела;рецепцијско пословање

Пословање хотелског домаћинства, ресторанско пословање

Средства хотелског предузећа, људски ресурси у хотелијерству

Трошкови хотелског предузећа, калкулације у угоститељству

Основни економски показатељи пословања хотелских предузећа

Расподела резултата рада, укупни ход, укупни расход

Хотелијерски ланац и фактори развоја, раст и ширење

Хотелијерски ланци:франшизингменаџмент компаније

Ресторансак предузећа и промене у њиховом пословању

Развој информационе технологије у хотелијерству

Управљање хотелским и угоститељским  услуга

Литература:

1.      Благојевић С.:Хотелијерство, уџбеник у припреми

2.      Чачић К.(2005): Менаџмент предузећа у туризму,Економски факултет, Београд

Број часова  активне наставе

Остали часови

0

Предавања: 2

Вежбе: 2

Други облици наставе: 0

Студијски истраживачки рад: 0

Методе извођења наставе:

Метода излагања; Метода разговора; Илустративно-демонстрациона; Метода дискусије

Оцена  знања (максималaн број поена 100)

Предиспитне обавезе

поена

Завршни испит

поена

семинарски рад

10

писани испит

 

Колоквијум

50

Усмени испит

40